Szicília rengeteg gasztronómiai érdekességet tartogat azok számára, akik szívesen lépnek ki a  komfortzónájukból egy-egy utazás alkalmával. Bár az én listámon is több tésztaétel szerepel, a hagyományos szicíliai ételekben inkább a tengerből származó friss alapanyagok (halak, egyéb tengeri herkentyűk) és a szezonális zöldségek köszönnek vissza. A pékáru és a kávé szinte mindenhol kiváló minőségű, de nagyobb városok nevezetességei körül bőven akadnak turistacsapda helyek, ezeket érdemes kerülni.

1. Pani ca meusa

Ez a tipikus palermo-i street food vékonyra szeletelt főtt, majd olajban kisütött borjú tüdőt és lépet takar, amelyeket zsemlébe töltve adnak. Bizarrul hangzik, de olaszok ételek terén csak nem tévedhetnek…

Itt keresd (Palermo):

https://ninouballerino.it/

2. Arancini

Krémes rizottó, sajttal vagy húsos raguval töltve, majd bepanírozva és bő olajban kisütve. Szinte mindenhol lehet kapni, viszonylag nehéz melléfogni vele.

3. Pasta alla norma

Tészta gazdag, paradicsomos alappal,  sült padlizsánnal és reszelt ricotta sajttal. Természetesen a szósz igazi receptjét minden étterem féltve őrzi. Kérhetjük sütve is, ekkor az elkészült tésztát még serpenyőben alaposan lepirítják.

Itt keresd (Palermo):

https://osterialobianco.com/

4. Sfincione

A szicíliaiak pizzája, ami inkább egy focaccia-ra hasonlít. A titok a rendkívül gazdag ízvilágú szószban rejlik, ami természetesen, mint annyi minden más, minden pékség és étterem féltve őrzött titka. Scoppeloban egy ici-pici pékségben egy kedves idős hölgy süti frissen: mennyei! 

Itt keresd (Scopello): Panificio di Stabile e Anselmo

 

Recept hozzá itt!

5. Tonhal

Szicília híres a tonhalhalászatáról, halpiacon járva külön élmény látni, ahogyan ezeket a hatalmas állatokat feldolgozzák. Sok étteremben szerepel az étlapon, és szerintem nem érdemes extrázni: a jó minőségű halból készült tonhalsteak biztosan tökéletes választás.

6. Cannoli

Ropogós tésztahenger, könnyed ricotta töltelékkel. Tipikus hólyagos külsejét a tésztájában található alkoholnak (marsala bor) köszönheti. A tökéletes lezárása egy szicíliai étkezésnek. Sok helyen már előre megtöltve árulják, de az igazán profi helyeken, csak frissen töltik be, hiszen így biztosan nem ázik el a tészta.

Ha otthon is elkészítenéd, akkor a receptet itt találod hozzá!

7. Pasta alla trapanese

Túlzás nélkül az abszolút kedvenc tésztaételem, amióta csak kóstoltam. A sikere az egyszerűségében rejlik: mandula, paradicsom és parmezán (esetleg pecorino) kombinációja kevés fűszerrel kiegésztíve. Több tésztaféle is alkalmas hozzá, de tradicionálisan busiate tésztával készül.

 

Receptet itt találsz hozzá!

8. Caponata

Lecsószerű ragu szezonális zöldségekkel, fő összetevője azonban a padlizsán. A legtöbb helyen előételként kínálják, kenyérrel.

9. Carne di cavallo

Azaz lóhús. Sok étterem étlapján szerepel valamilyen formában (kolbász, húsgolyó, steak). Vannak akik érzelmi okokból nem próbálnák ki (én sem), de sokak az egyik legfinomabb hús.

10. Amaro

A lista végére pedig egy ital, a szicíliaiak Unikuma. Gyógynövényes likőr, 30 % körüli alkoholtartalommal. Magában leginkább digestifként fogyasztják, létezik azonban egy hűsítő koktélvariáció, amikor tonikkal felöntve kínálják. Igazán frissítő, érdemes adni neki egy esélyt!

Étterem ajánló (a teljesség igénye nélkül)

Palermo

Scopello

Favignana

Etna környéke

Catania

Taormina