Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete, amely természeti, törtélmi és gasztronómiai kincseivel minden idelátogatót elvarázsol. A sziget méretei miatt érdemes 10- 14 napos utazást tervezni, így a legfőbb atterakciókhoz biztosan eljutunk.

TOP 10-es lista

  1. Scopello, San Vito Lo Capo
  2. Riserva naturale dello Zingaro
  3. Borkóstoló
  4. Favignana
  5. Scala die Turchi
  6. Pizzasütő-tanfolyam
  7. Taormina
  8. Gole dell’Alcantara
  9. Focimeccs
  10. Etna

1. Scopello

Palermo közeli apró halászfalu, ami napjainkban inkább csak turisztikai jelentőséggel bír. Az itt található Tonnara di Scopello egy magántulajdonban lévő apartman és múzeum-komplexum. A partszakasz is ennek az együttesnek a része, így lejutni csak múzeumbelépővel lehetséges (természetesen csak nyitvatartási időben).

A jegyhez tartozik egy félórás idegedenvezetés olasz vagy angol nyelven, a régió korábban legfontosabb megélhetési forrásáról: a tonhalhalászatról.

 

https://tonnaradiscopello.it/en/

Jegy: 10 Euro/fő

Előzetes fogalalás szükséges!

Scopello

Scopello tengerparti szakaszát elhagyva, számos étterem és bár közül válogathatunk, de reggelit egyértelműen a Panificio di Stabile e Anselmo-ban érdemes venni. Hagyományos szicíliai pékáruk vannak: Sfincione, Pane cunzatu és Arancini, egy apró helységből szervírozva, mitha csak megállt volna itt az idő.

2. Riserva naturale dello Zingaro

1981-ben nyitotta meg kapuit (konkrétan 2 kapuját) ez a természetvédelmi terület, ami tökéletesen alkalmas egy egész napos kikapcsolódásra. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a park kimondottan nagy, étkezési lehetőség nincs, ezért mindenképpen elegendő étel- ital legyen nálunk. Árnyékos szakaszok is ritkásan vannak, ezért nyáron- főszezonban szinte biztosan nem lehet az egészet bejárni.

Számos öböl kínál azonban lehetőséget a fürdőzésre, ezért ha nem is túrázzuk végig az egész parkot, mindenképpen érdemes útbaejtenünk, mert a vadregényes partszakaszok és az érintetlen természet káprázatos kombinációjában lehet részünk.

Scopello

Túra hossza: kb. 5-6 óra (11 km oda-vissza)

Nehézségi fok: közepes, mérsékelt emelkedőkkel

Jól kitáblázott, biztonságos utak. Csak sportcipőben ajánlott!

 

Belépő ára: 5 Euro/fő; a bejáratnál részletes, jól használható térképet kapunk

Ha valaki a hagyományos térkép helyett telefonos navigációra vágyik, akkor  itt megtalálja a teljes útvonalat:

https://www.outdooractive.com/de/route/wanderung/san-vito-lo-capo/durch-den-naturpark-lo-zingaro-bis-zur-grotta-dell-uzzo/112288540/

3. Borkóstoló

Szicília, mint számos más olasz régió, híres borairól. Olaszország egyik legnagyobb és leginnovatívabb borászati területe ez, ezért mindenképpen érdemes megismerni a helyi szőlőtípusokat, méginkább az azokból készült italokat. A talaj többnyire vulkanikus eredetű, a termőterület kb. 2/3-án fehér szőlőfajtákat termelnek. A régió legismertebb fehér szőlőfajtái a Catarratto és a Grillo, a vörösek közül pedig a Calabrese-t és a Nerello-t termelik a legnagyobb mennyiségben.

Scopello

Szicília méltán híres likőrboráról, a marsala-ról is, melynek neve egyben származását is jelöli. A helyi likőrbor kialakulásának története a többi európai desszertboréval közel azonos: a borok Nagy-Brittaniába való szállítását megkönnyítendő, magasabb cukortartalmú, és ezáltal hosszabb szavatossági idővel bíró borra volt szükség. A marsala bornak az elmúlt évtizedekben még igen jó volt a marketingje, mára azonban (részben a nagyobb konkurencia miatt is) sokat vesztett népszerűségéből.

 

Borkóstolóra szinte bárhol van lehetőségünk, érdemes azonban vidéki borászatot felkeresni, ha mélyebben érdeklődünk a téma iránt: Marsala, Trapani vagy az Etna környéke tökéletesen megfelel erre a célra.

4. Favignana-sziget

Az Egadi-szigetek legnagyobbika, naponta többször indulnak kompok és szárnyashajók Marsalából és Trapaniból is (kb. 1 órás út). Biciklivel könnyedén bejárható apró sziget, annak minden szépségével: szűk kis utcák, csodás, elhagyatott partszakaszok. A sziget a mai napig híres tonhalhalászatáról, ezért a vöröstonhalat érdemes kipróbálni a jobbnál jobb éttermek egyikében.

Scopello

Kompjegy vásárlása: (Ha autót béreltünk, akkor érdemes azt az indulási kikötő parkolójában hagyni)

https://www.directferries.de/liberty_lines.htm 

Biciklibérlés:

http://www.noleggioisidoro.it/

5. Scala dei Turchi, azaz török lépcső

Szicília déli partjainál található ez az azúrkék tengert keretező, fehér sziklaképződmény. Köszönhetően a több évszázados környezeti hatásoknak jött létre a híres lépcsőzetes szerkezet.

Scopello

Nevét a szigetet támadó népekről kapta: a tiszta, sekély vízből a lépcsőzetes sziklán könnyedén feljutottak a szigetet támadó szaracénok, akiket a sziget lakói törököknek hittek.

6. Pizzasütés

Ha Olaszország, akkor pizza (nekem legalábbis biztosan). Pizzasütő tanfolyamokat és egyéb gasztronómiai élményeket bőven találhatunk, de az én személyes kedvencem egyértelműen ez az Airbnb élmény volt:

https://abnb.me/LvCXaQi2Npb

Scopello

Az étterem nyitása előtt tartott tanfolyamon mindenki elkészíthette a saját pizzáját, ezen felül pedig a makaroni tészta készítésének rejtelmeibe is bevezettek bennünket. Az ellátás egyszerűen pazar: bőséges előételes tál, korlátlan borfogyasztás, makaroni, pizza és canneloni.

 

A tanfolyam után, e-mailben elküldik a „titkos“ pizza receptet is.

7. Taormina

Sok helyen olvastam, hogy Taormina csak egy turistamágnes, messze nem olyan szép, mint amilyen felkapott. Szerintem viszont a városka minden apró zegzugával, éttermével, és partszakaszával bőven rászolgált a hírnévre. A hangulatos főutca, a Corso Umberto, egyertelműen a város főtengelye. Innen azonban rengeteg szűk, lépcsőzetesen emelkedő köz ágazik le, amiket szintén érdemes felderíteni.

Scopello

A főtér, a Piazza IX Aprile minden napszakban más arcát mutatja, de a kilátás innen leírhatatalan.

A város egy sziklafalra épült, ezért a tengerpart legkönnyebben a felvonóval érhető el. Taormina egyik leghíresebb jelképe, az Isola Bella, egy aprócska félsziget, ami néhány perces gyalogút a parttól. Az viszont már a vízállás függvénye, hogy bokáig, vagy térdig merülünk a tengerben.

8. Gole dell’Alcantara

Az Alcantara-szurdok Taorminától kb. 20 km-re fekszik a sziget belseje felé. A vulkanikus szurdokot az Alcantara folyó szeli ketté. A szurdok kialakulásában a folyóba ömlő, és ezáltal lassan lehűlő lávának volt szerepe, ez adja a sziklafalak egyedülálló kinézetét.

A belépéshez többfajta jegy közül választhatunk: a parkban való sétához szükséges jegy 12 Euro/fő, de számos egyéb  attrakció közül válogathatunk, mint pl. Canyoning, body rafting.

Scopello

A parkban fürdőzésre is van lehetőség, csodás környezetben, számos kis elszigetelt ponton. A folyó vize kimondottan hideg, így utószezonban (mi októberben voltunk) egy rövidebb séta is komoly megpróbáltatást jelent. Dehát mindent egy jó fotóért…

9. Focimeccs

Foci drukkereken kívül valószínűleg senkinek nem jut eszébe egy ilyen program, de valamelyik helyi csapat focimeccsére kimenni, különösen komoly foci kultúrával rendelkező országokban, egy igazi élmény. Az FC Catania (a csapat időközben csődbe ment) Seria C-s meccse nyilván nem szakértői szemmel érték. Öröm, düh, csalódottság, vagyis egy igazi érzelmi hullámvasút 2 x 45 percben.

Scopello

10. Etna

Természetesen nem maradhat ki a listából Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánja sem. 2013 óta az UNESCO Vilagörökség része, Szicíliában járva természetesen kötelező program. A természet és a túrázás szerelmeseinek akár egy egész napos program is lehet, mi megelégedtünk az első szintig jutással, ami 2500 méteren található. A jellegzetes atmoszféra itt is adott: az embernek olyan érzése van, mintha egy idegen bolygón sétálgatna.

Éppen ezért érdemes korán érkezni, a felvonó nyitásakor ugyanis még szinte üres minden (főszezonon kívül), ha zsúfoltabb időszakban érkezünk, akkor a helynek éppen ez az elvarázsolt, földöntúli bája teljesen elveszik.

Érdemes az időjárásról is előre tájékozódni: ködös időben a panorámából semmit nem élvezhetünk.

Scopello

A felvonó 1923 méteres magasságról indul (Rifugio Sapienza), idáig autóval vagy busszal juthatunk fel.  15 perc alatt 581 métert tesz meg, a 2504 méteren található La Montagnola-ig.

Jegyár: 30 Euro/ fő (fel-le út)

Innen kisebb busszokkal van lehetőség  továbbutazni a Torre del Filosofo-ig, 2920 méterig.

Jegyár: 50 Euro/fő (felvonó fel-le + busz + 60 perces vezetett túra)

Erről a pontról aztán már csak gyalogosan, kizárólag túravezetővel mehetünk tovább az aktiv kráterekig, 3320 méteres magasságig.