Szerintem a sült, kissé már karamellizált hagyma az egyik legjobb dolog a világon. És hát itt van ez a focaccia vagy lepény, de akár még rösztinek is elmenő valami, ami nagyon gyorsan összedobható, szuper ropogós, és szinte kizárlóag csak hagymából áll, ami sülés közben jól megpirul. Na jó, kell még hozzá ez-az, de mindenképpen megéri elkészíteni, mert leírhatatlanul finom.

Hozzávalók

  • 500g vöröshagyma
  • 200g fehér tönkölyliszt
  • 100g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 6g szárított élesztő
  • 10g só
  • 200g + 80g víz
  • 40g olívaolaj + 3-4 ek.

Elkészítés

1. A hagymákat megpucoljuk, megfelezzük, majd vékonyan felszeleteljük.

2. A szárított élesztőt elkeverjük a 80g langyos vízzel, és 10 percre félretesszük.

3. A hagymaszeleteket egy tálba öntjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, a vizet és az olívaolajat. Egy spatula segítségével alaposan összedolgozzuk. Ekkor hozzáöntjük az élesztős vizet is, és tovább kevergetjük. Egy ragacsos, de teljesen egynemű tésztát kell kapni.

4. A tepsit kikenjük olívaolajjal , és beleegyengetjük a hagymás masszát. Letakarva 45 percet pihentetjük.

5. 200 fokra előmelegített sütőben 35 percet sütjük, majd kivesszük a tepsit és kevés olívaolajjal meglocsoljuk a focaccia tetejét. Visszatoljuk a sütőbe a felső rácsra és további kb. 10-15 percet sütjük, hogy a teteje is megpiruljon. 

hagymás focaccia

 

Recept forrása:

Mile Zero Kitchen: https://www.youtube.com/watch?v=F7gy12_pdak&t=157s