Nagyon régóta terveztem már ennek a csicseriborsó alapú brownie-nak az elkészítését, de valami miatt mindig elbizonytalanodtam. A legelején egyértelműen azért, mert abban sem voltam biztos, hogy szeretem-e egyáltalán a csicseriborsót. Az utóbbi időben viszont nagyon sokszor került az asztalra, különböző formákban, ezért úgy döntöttem, itt az ideje belevágni. És milyen jó döntés volt! A vele készült brownie mellékízektől mentes, hihetetlenül szaftos és csokis, egyszóval a tökéletes mentes édesség.

Hozzávalók / 25 x 25 cm-es tepsi

  • 400g főtt csicseriborsó
  • 30g darált mandula
  • 30g kakaópor
  • 3 ek. mogyoróvaj
  • 125g cukornak megfelelő folyékony édesítő
  • 60g olvasztott cukormentes csoki + 40g aprítva (fele-fele tej- és étcsoki)
  • 1 tk. fahéj
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1/4 tk. sütőpor
  • 2 ek. chiamag + 6 ek. mandulatej
  • 50ml mandulatej

 

Elkészítés

1. A csicseriborsót konyhai aprítóban krémesre őröljük. Amikor még apró darabok vannak benne, hozzáadhatjuk a mogyoróvajat, és dolgozzuk egyneműre.

2. A csokit vízgőz felett olvasszuk meg, a másik részét pedig aprítsuk fel.

3. Adjuk a mandulatejet a chiamaghoz, keverjük el, és néhány percig hagyjuk állni. Ez fogja a receptben a tojást pótolni.

4. Az aprított csoki kivételével minden hozzávalót (a chiamagot, és az olvasztott csokit is) konyhai robotgéppel dolgozzuk össze, végül forgassuk hozzá a csokidarabokat is. A mandulatej mennyisége változó lehet, lágy tésztát kell kapni, de ne legyen folyós.

5. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Felesleges tűpróbával ellenőrizni, mert nem fog átsülni teljesen (hiszen nincs is benne semmi, aminek meg kellene sülnie). Amikor a brownie teljesen visszahűl, akkor éri el a tökéletes állagát, és ekkor már szeletelhető. Frissen, sütőből kivéve tehát ne szeleteljük, és ne tálaljuk.

 

csicseriborsós brownie