Nagyon régóta terveztem már ennek a csicseriborsó alapú brownie-nak az elkészítését, de valami miatt mindig elbizonytalanodtam. A legelején egyértelműen azért, mert abban sem voltam biztos, hogy szeretem-e egyáltalán a csicseriborsót. Az utóbbi időben viszont nagyon sokszor került az asztalra, különböző formákban, ezért úgy döntöttem, itt az ideje belevágni. És milyen jó döntés volt! A vele készült brownie mellékízektől mentes, hihetetlenül szaftos és csokis, egyszóval a tökéletes mentes édesség.
Hozzávalók / 25 x 25 cm-es tepsi
- 400g főtt csicseriborsó
- 30g darált mandula
- 30g kakaópor
- 3 ek. mogyoróvaj
- 125g cukornak megfelelő folyékony édesítő
- 60g olvasztott cukormentes csoki + 40g aprítva (fele-fele tej- és étcsoki)
- 1 tk. fahéj
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1/4 tk. sütőpor
- 2 ek. chiamag + 6 ek. mandulatej
- 50ml mandulatej
Elkészítés
1. A csicseriborsót konyhai aprítóban krémesre őröljük. Amikor még apró darabok vannak benne, hozzáadhatjuk a mogyoróvajat, és dolgozzuk egyneműre.
2. A csokit vízgőz felett olvasszuk meg, a másik részét pedig aprítsuk fel.
3. Adjuk a mandulatejet a chiamaghoz, keverjük el, és néhány percig hagyjuk állni. Ez fogja a receptben a tojást pótolni.
4. Az aprított csoki kivételével minden hozzávalót (a chiamagot, és az olvasztott csokit is) konyhai robotgéppel dolgozzuk össze, végül forgassuk hozzá a csokidarabokat is. A mandulatej mennyisége változó lehet, lágy tésztát kell kapni, de ne legyen folyós.
5. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Felesleges tűpróbával ellenőrizni, mert nem fog átsülni teljesen (hiszen nincs is benne semmi, aminek meg kellene sülnie). Amikor a brownie teljesen visszahűl, akkor éri el a tökéletes állagát, és ekkor már szeletelhető. Frissen, sütőből kivéve tehát ne szeleteljük, és ne tálaljuk.