A cukormentes nutella elkészítéséhez csupán néhány alapanyagra, na meg némi önfegyelemre van szükségünk, hogy a kóstolgatások végére az üvegekbe is tudjunk mit tölteni. A házi mogyorókrém állaga egészen biztosan nem lesz tökéletesen olyan, mint a boltié, viszont garantáltan több törökmogyorót tartalmaz, mindeféle extra adalékanyag nélkül.
Hozzávalók /2db 300ml-es üveg
- 300g törökmogyoró
- 25g étcsokoládé (90-100 % kakaótartalmú)
- 25g fehércsokoládé (cukormentes)
- 4 ek. kakaópor
- 1/2 tk. vanília aroma vagy őrlemény
- 75g cukornak megfelelő édesítő (én folyékonyat használtam)
- 1-2 ek. mogyoróolaj /kókuszolaj
Elkészítés
1. A törökmogyorót sütőpapírral fedett tepsin, 170 fokos sütőben kb. 20 percig pirítjuk. Figyeljük, hogy ne égjen meg, de fontos, hogy igazán megpiruljon. A héja ugyanis nem jön le könnyen, és ha nem tudjuk rendesen lepucolni, akkor a mogyorókrém darabos lesz.
2. Konyharuhával béleljünk ki egy szűrőt, és öntsük bele a mogyorót. Hagyjuk picit hűlni, majd dörzsölgessük a kezeink között, amíg majdnem az összes héj lejön.
3. Ha a mogyoró teljesen kihűlt, tegyük késes aprítóba, és őröljük vaj állagig. Ha úgy érezzük, hogy közben melegszik a massza, tartsunk szünetet. Ha nehezen boldogul vele az aprítónk, tegyünk hozzá 1 ek. olajat.
4. Közben a csokikat mikróban vagy vízgőz felett olvasszuk meg és tegyünk hozzá 1 ek. olajat.
5. Amikor a massza már vaj állagú, adjunk hozzá minden hozzávalót, és dolgozzuk egyneművé. Kóstoljuk, szükség szerint édesítsük még, ha túl sűrűnek érezzük, kevés olajat tehetünk hozzá. Pihentetés után még sűrűsödni fog, ezt vegyük figyelembe.
6. Töltsük zárható üvegekbe.