Szicíliai nyaralásunk során mindenképpen meg akartam kóstolni ezt az ételt, mert a hozzávalókból egyértelmű volt, hogy minden szempontból az én ízvilágom. Nem is csalódtam, és ki merem állítani, hogy a legjobb tészta volt, amit valaha ettem. Az általam készített szósz ugyan nem tudja hozni a Szicíliában termelt paradicsom és a helyi parmezán ízeit, de így is egy tökéletes ebéd, ami pillanatok alatt elkészül.

Hozzávalók /4 adag

  • 200g g mandula
  • 700g aprított paradicsom konzerv
  • 250g szárított paradicsom (olajban eltett)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 8 ek. olívaolaj
  • fél csokor bazsalikom
  • 60g reszelt parmezán sajt + a tetejére
  • só, bors

  • 500g száraz tészta (érdemes olyan típust választani, amibe a szósz „bele tud ülni”, pl.: fusilli)

Elkészítés

1. A blansírozott mandulát sütőpapírral bélelt tepsiben pirítsuk aranybarnára, 200 fokos sütőben kb. 8-10 perc alatt.

2. Miután kihűlt, tegyük konyhai aprítóba az összes hozzávalóval együtt. Őröljük finomra, de ne pürésítsük. Akkor jó, ha a szósz már egynemű, de a mandula apró darabokban maradt. Akinek kisebb űrtartalmú a gépe (nekem is az), 2 részletben készítse el a szószt. 

3. Főzzük ki a tésztát lobogó, sós vízben.

4. Tegyük az elkészült szósz 2/3-át egy mély serpenyőbe és melegítsük fel, majd adjuk hozzá a kifőtt tésztát. Forgassuk át alaposan, a szósz mindenhol fedje a tésztát. 

5. Tálaláskor a megmaradt szószt osszuk szét a 4 adag tésztán, szórjuk meg reszelt parmezánnal és díszítsük friss bazsalikommal.