Bevallom őszintén, hogy engem nem ragadott el a kovászolási hullám. Elkezdtem ugyan, de túl macerás számomra esténként az etetetéssel bajlódni, mert nálam minden IS kovászos lett, a ruhámtól a csap széléig. Talán egyszer majd megérek erre is. Ezzel szemben öregtésztával sütni igazi öröm, és engem nem zavar az a kevés élesztő, ami a folyamathoz szükséges. További előnye, hogy teljesen tapasztalatlan kenyérsütőként, már az első sütésnél is szinte tökéletes lett az eredmény, elsősorban a semola lisztnek köszönhetően.

Hozzávalók /1 db kb. 1 kg-os kenyér/

  • 250g öregtészta (lsd. lentebb)
  • 150g kenyérliszt
  • 350g semola liszt
  • 375g + 25g víz
  • 10g só

    Öregtészta

    Számomra Limara receptje vált be a legjobban, íme:

    – 500g kenyérliszt

    – 300ml víz

    – 10g friss élesztő

    – fél tk. só

    A hozzávalókból keményebb tésztát gyúrunk, majd lefedve 4-5 órát szobahőmérsékleten kelesztjük. Ezután lezárt dobozban hűtőbe tesszük, és felhasználás előtt legalább egy éjszakát ott hagyjuk (1-2 nap után még jobb felhasználni). A receptnek megfelelő mennyiséget kivéve, a “maradék” kb. 1 hétig felhasználható. Ebből a mennyiségből 2-3 kenyér jön ki.

    Elkészítés

    1. Az öregtésztát egy tálba tépkedjük, majd hozzáadjuk a 375 g vizet. Kézzel vagy robotgép dagasztókarjával kissé összedolgozzuk.

    2. Adjuk hozzá a liszteket, és dagasszuk addig, amíg már teljesen egynemű a tészta. Pihentessük 20 percet.

    3. Adjuk a tésztához a sót és a 25 g vizet, majd dagasszuk készre. Ez kb. 8-10 perc volt géppel.

    4. Következik a pihentetési fázis, ami során fél óránként kell hajtogatnunk a tésztát, tehát összesen 4 alkalommal. Hajtogatásnál a tészta szélét egymás után mind a 4 oldalról kissé felhúzzuk és visszahajtjuk a tészta tetejére (az edényt mindig 90 fokkal elfordítva). Végeredményként egy sokkal levegősebb, térfogatában megnövekedett, összeálló tésztát fogunk kapni.

    5. A tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, ujjbegyekkel enyhén ellapítjuk, majd tészta spatula segítségéval cipó alakot formázunk. Letakarva 20 percet hagyjuk pihenni.

    6. Ezután következik a végső formázás. Egy ruhával kibélelt szakajtót lisztezzünk ki (kenyérliszt vagy kenyér- és rizsliszt keveréke). A tésztát ujjbeggyel lapítsuk el ismét, majd a spatula segítségével formázzuk meg a végleges cipó alakot. A kenyeret fordítsuk a szakajtóba, úgy, hogy az alja kerüljön felülre. 

    7. Ezután két lehetőségünk van (én szinte mindig a másodikat választom):

    – szobahőmérsékleten 3-4 órát kelesztjük, majd megsütjük.

    – szobahőmérsékleten 1.5-2 órát kelesztjük, majd egy éjszakát (kb. 8 órára) hűtőben pihentetjük, és ezt követően sütjük meg.

    8. A sütőt 250 fokra előmelegítjük, a sütőlappal együtt. Egy kisebb hőálló edényben a sütő aljába vizet teszünk, a sütés első felében ugyanis gőzre lesz szükség. A tésztát közben sütőpapírra borítjuk, és a felszínén egy éles késsel vagy szikével tetszőleges bemetszést készítünk. Sütőpapírostól gyorsan a sütőlemezre helyezzük a kenyeret és a sütőbe toljuk. Azonnal visszavesszük a hőmérsékletet 230 fokra, és így sütjük 30 percet.

    9. 30 perc után kivesszük a vizes edényt, a kenyeret pedig további 20-25 perc alatt készre sütjük.

     

    Forrás:

    Chad Robertson: Tartine Bakery