Az ősz megkerülhetetlen alapanyaga a sütőtök, legyen az leves, főétel vagy desszert. Sütőtök rajongóknak természetesen bármilyen formában jöhet, de ez a sütemény azok számára is tökéletes, akik nem választanának egyébként sütőtökös desszertet. Szaftos, kellemesen édes, egy savanykás lekvárral pedig tökéletes egységet alkot.

Hozzávalók

  • 250g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 90g fehér tönkölyliszt
  • 1 tk.  sütőpor
  • 1.5 tk. szódabikarbóna
  • 4 ek. négyszeres édesítő (vagy ennek megfelelő eritrit/stevia)
  • 2 tk. fahéj
  • 1 tk. szegfűszeg
  • 1/2 tk. szerecsendió

 

  • 250g sült sütőtök
  • 80g kókuszolaj
  • 150g vegán tejföl
  • 150ml mandulatej (vagy más növényi tej)
  • 1 presszókávé (kb. 50ml)
  • 3 chia-tojás (3 ek. chiamag +9 ek. hideg víz, 5-10 percig állni hagyni)
  • 1 tk. vanília aroma
sütőtökös sütemény

Elkészítés

1. A nedves hozzávalókat konyhai robotgéppel elkeverjük, majd félretesszük.

2. Egy külön edényben összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a sütőtökös részhez szitáljuk. Robotgéppel eldolgozzuk, ha túl száraznak érezzük a masszát, kevés növényi tejet adjunk még hozzá.

3. Sütőpapírral bélelt sütőformába egyengetjük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük.

4. Cukormentes lekvárral, esetleg tejszínhabbal tálaljuk.