Az ősz megkerülhetetlen alapanyaga a sütőtök, legyen az leves, főétel vagy desszert. Sütőtök rajongóknak természetesen bármilyen formában jöhet, de ez a sütemény azok számára is tökéletes, akik nem választanának egyébként sütőtökös desszertet. Szaftos, kellemesen édes, egy savanykás lekvárral pedig tökéletes egységet alkot.
Hozzávalók
- 250g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 90g fehér tönkölyliszt
- 1 tk. sütőpor
- 1.5 tk. szódabikarbóna
- 4 ek. négyszeres édesítő (vagy ennek megfelelő eritrit/stevia)
- 2 tk. fahéj
- 1 tk. szegfűszeg
- 1/2 tk. szerecsendió
- 250g sült sütőtök
- 80g kókuszolaj
- 150g vegán tejföl
- 150ml mandulatej (vagy más növényi tej)
- 1 presszókávé (kb. 50ml)
- 3 chia-tojás (3 ek. chiamag +9 ek. hideg víz, 5-10 percig állni hagyni)
- 1 tk. vanília aroma
Elkészítés
1. A nedves hozzávalókat konyhai robotgéppel elkeverjük, majd félretesszük.
2. Egy külön edényben összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a sütőtökös részhez szitáljuk. Robotgéppel eldolgozzuk, ha túl száraznak érezzük a masszát, kevés növényi tejet adjunk még hozzá.
3. Sütőpapírral bélelt sütőformába egyengetjük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük.
4. Cukormentes lekvárral, esetleg tejszínhabbal tálaljuk.