A Flammkuchen egyfajta kenyérlángos, ami vékony, ropogós tésztájáról ismert. Főként a délnémet tartományok és az északkeleti francia területek specialitása, szülőhazája Elzász. A hagyományos feltétet tekintve a nálunk ismert langallóéval megegyezően: tejföl (vagy creme fraiche), szalonna darabok, lilahagyma és esetleg sajt. Érdemes azonban a hozzávalókkal kísérletezni, erre egy példa ez a gorgonzola sajtos, körtés változat.
Hozzávalók / 4 db
- 400g liszt
- 250 ml víz
- egy nagy csipet só
- 4 ek. olívaolaj
feltéthez:
- 250g tejföl (vagy creme fraiche)
- kevés reszelt sajt
- 150g gorgonzola
- 2 közepes méretű körte
- pici szerecsendió, bors
Elkészítés
1. A tészta minden hozzávalóját egy tálba öntjük, és alaposan összegyúrjuk. Az olaj miatt szép fényes felületű tésztát kapunk majd. Összegömbölyítjük, a felszínét még kevés olívaolajjal átsimítjuk, és letakarva 30 percet pihentetjük.
2. A tejfölt keverjük össze a szerencsendióval és a borssal. A gorgonzolát vágjuk vagy tépkedjük kisebb darabokra. A körtéket szeleteljük fel vékonyra.
3. Melegítsük elő a sütőt a maximális fokozatra, kb. 240 fokra.
4. A pihentetett tésztát vágjuk 4 egyenlő részre, és pihentessük újabb 10 percet. Lisztezett felületen nyújtsuk ki az első adagot. A tészta, olajtartalama miatt nagyon jól nyújtható. A cél, hogy szinte papírvékonyra nyújtsuk ki.
5. Kenjük meg a tejföllel, szórjuk meg kevés reszelt sajttal majd mehet rá a gorgonzola és a körte. Végül locsoljuk meg kevés olívaolajjal a felszínét, és mehet a sütőbe. Kb. 8 perc alatt készül el: a tésztának aranybarnának és ropogósnak kell lennie. Miközben az első adag sül, készítsük elő a következő kenyérlángost.
6. Frissen tálalva az igazi, de sütőben újramelegítve is tökéletes.