Ebben a sütiben ugyan látszólag nem az eper dominál, a felszeletelésen kívül nincs is teendőnk vele. A kakaós alap a fehércsokis-rikottás krémmel együtt önmagában is megállja a helyét, de az eper friss, zamatos íze teszi teljessé ezt a süteményt.
Hozzávalók /25 x 15 cm-es tepsi/
Alap
- 110g teljes kiőrlésű liszt
- 80g eritrit
- 50g kakaó
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tojás
- 60g olvasztott vaj
- 120ml tej
- 90- 120 ml forró víz
Rikottás krém
- 80g cukormentes fehér csoki
- 80g tej
- 250g rikotta
- 250g görög joghurt
- 4 lap zselatin
- édesítőszer (ízlés szerint)
- 400g eper
Elkészítés
1. Az alaphoz a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tejet és a vajat. Keverjük el konyhai robotgéppel alaposan, majd kezdjük el adagolni a forró vizet: sűrűn folyó, tömör tésztát kell kapnunk.
2. A tésztát sütőpapírral bélelt vagy vajazott-lisztezett formába öntjük és 170 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Tegyük félre hűlni.
3. A zselatin lapokat áztassuk hideg vízbe 10 percre.
4. A felmelegített tejet az összetört csokoládéra öntjük, és addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem olvad.
5. A zselatin lapokat kinyomkodjuk, és mikróban néhány másodpercig melegítjük (nem forraljuk!). Ezután a fehér csokihoz adjuk, összekeverjük, majd félretesszük hűlni.
6. A rikottát és a görög joghurtot egy tálba tesszük, majd kézi mixerrel hozzákeverjük a közben kihűlt fehér csokoládét. Ekkor érdemes kóstolni, és ízlés szerint esetleg plusz édesítőt adni hozzá.
7. Az eper egy részét a sütemény széléhez fogjuk használni, ehhez az eper szemeket hosszában harmadoljuk, majd a tepsi szélét egy sorban kirakjuk velük, a maradékot pedig vékonyan felszeleteljük.
8. A krémet a kakaós piskóta tetejére borítjuk, eligazgatjuk, majd legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük.
9. Amikor a krém teljesen megszilárdult, a felszeletelt eperrel beborítjuk a tetejét.