A morzsasüti, vagy angol nevén crumble nem véletlenül olyan népszerű édesség. Remekül variálható bármilyen gyümölccsel, gyorsan összeállítható, és hát nem mellesleg elképesztően finom is. Május közepén mi más kerülhetne alulra, mint eper és rebarbara. A rebarbara savanyú ízét szerintem eleve kár cukorral elnyomni, így én édesítőből is nagyon keveset használtam. Természetesen ez ízlés dolga, de a desszert édes ízéért inkább a vanília fagyi felel majd.
Hozzávalók / 28×18 cm-es tepsi
Tészta
- 70g aprószemű zabpehely
- 30g teljes kiőrlésű liszt
- 2 ek. eritrit
- 1 tk. fahéj
- 50g szeletelt mandula
- 100g olvasztott vaj
Gyümölcsös rész
- 400g eper
- 4 szál rebarbara
- 1 dl száraz fehérbor
- 3 ek. eritrit + ízlés szerint
- 1 tk. fahéj
- 1/2 tk. kardamom
- 2 ek. rizsliszt
Elkészítés
1. A tészta hozzávalóit a mandula kivételével összegyúrjuk, vagy inkább morzsoljuk, mert nem kell egyneművé gyúrni, elég ha a vaj minden száraz alapanyogot ér. Ekkor adjuk hozzá a mandulát is, majd tegyük az egészet félre.
2. Az epret daraboljuk fel (a nagyobbakat négybe, a kisebbeket elég félbe). A rebarbarát pucoljuk meg, és szeleteljük fel.
3. Az epret és a rebarbarát öntsük egy tálba, adjuk hozzá a rizslisztet, a bort, az eritritet és a fűszereket. Kevés édesítőszert adhatunk még hozzá, de túl sokat semmiképpen ne. Alaposan forgassuk össze, majd öntsük kivajazott tepsibe.
4. Szórjuk a gyümölcsös rétegre a tésztát, és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe. Süssük kb. 25- 30 percig. A tészta legyen aranybarna, az eper és a rebarbara pedig szinte teljesen egynemű gyümölcsmasszává forrjon össze.
5. Tálaláskor a sütemény legyen langyos, cukormentes vanília fagyival és friss eperrel tálaljuk.