A sajttorta koncepció nagy rajongója vagyok: a ropogós, éppen csak édes alapot tökéletesen egészíti ki bármilyen krém, legyen az mascarpone, krémsajt vagy rikotta. Ennek a tortának viszont az a különlegessége, hogy a könnyed mousse rétegek miatt sokkal légiesebb, amit a matcha tea frissessége csak még jobban kihangsúlyoz.
Hozzávalók /22cm-es forma/
Alap
- 50g rozsliszt
- 25g lenmagliszt
- 40g darált mandula
- 50g hideg vaj + 50g olvasztott vaj
- 2 ek. eritrit
- 1-2 ek. hideg víz
Fehér csoki mousse
- 80g cukormentes fehér csoki
- 80g tej
- 1 dl tejszín
- 150g natúr krémsajt
- 3 lap zselatin
- édesítőszer (ízlés szerint)
Matcha tea mousse
- 2 tojás sárgája
- 2 ek. eritrit + ízlés szerint
- 80g tej
- 2 tk. matcha por
- 100ml tejszín
- 2 lap zselatin
Elkészítés
1. Az alaphoz a liszteket, a madulát, 1 ek. eritritet és a hideg vajat gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Szükség esetén kevés vizet adunk hozzá, hogy összeálljon. Fóliába csomagolva kb. 15 percet hűtőben pihentetjük.
2. A tésztát kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk (nem kell, hogy szabályos legyen, úgyis összeaprítjuk majd), és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
3. Amikor az alap kissé kihűlt, akkor késes aprítóba tesszük, és morzsává őröljük. Ekkor hozzáadunk még 1 evőkanál eritritet, és az olvasztott vajat. Alaposan összekeverjük és a tortaformába egyengetjük. További felhasználásig hűtőbe tesszük.
4. A fehér csoki mousse-hoz a zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk kb. 10 percre, majd kinyomkodjuk őket.
5. A felmelegített tejet az összetört csokoládéra öntjük, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad.
6. A zselatin lapokat kinyomkodjuk, és mikróban néhány másodpercig melegítjük (nem forraljuk!). Ezután a fehér csokihoz adjuk, összekeverjük, majd félretesszük hűlni.
7. A tejszínt felverjük, félretesszük. A krémsajtot egy tálba tesszük, majd kézi mixerrel hozzákeverjük a közben kihűlt fehér csokoládét. Ezután egy spatulával hozzáforgatjuk a tejszínt, és az egészet a tortaalapra öntjük. Hűtőben kb. 2 óra alatt megszilárdul, ezután dolgozunk vele tovább.
8. A matcha mousse-hoz a tojások sárgáját fehéredésig habosítjuk az eritrittel. A zselatint a már leírt módon előkészítjük.
9. A tejet alacsony lángon felforraljuk, majd hozzászitáljuk a matcha port. Elkeverjük, és néhány percig tovább forraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a megmikrózott zselatint.
10. A matchás folyadékot a tojásokhoz öntjük, és alaposan összekeverjük. A tejszínt felverjük, és hozzáforgatjuk a tojásos keverékhez. A megszilárdult fehér csokis rétegre öntjük, majd újabb kb. 2 órára a hűtőbe tesszük.
11. Magkeverékekkel és szárított virágszirommal díszítettem, de matcha porral vagy szeletelt mandulával megszórva is szépen mutat.