A sajttorta koncepció nagy rajongója vagyok: a ropogós, éppen csak édes alapot tökéletesen egészíti ki bármilyen krém, legyen az mascarpone, krémsajt vagy rikotta. Ennek a tortának viszont az a különlegessége, hogy a könnyed mousse rétegek miatt sokkal légiesebb, amit a matcha tea frissessége csak még jobban kihangsúlyoz.

Hozzávalók /22cm-es forma/

Alap

  • 50g rozsliszt
  • 25g lenmagliszt
  • 40g darált mandula
  • 50g hideg vaj + 50g olvasztott vaj
  • 2 ek. eritrit
  • 1-2 ek. hideg víz

Fehér csoki mousse

  • 80g cukormentes fehér csoki
  • 80g tej
  • 1 dl tejszín
  • 150g natúr krémsajt
  • 3 lap zselatin
  • édesítőszer (ízlés szerint)

Matcha tea mousse

  • 2 tojás sárgája
  • 2 ek. eritrit + ízlés szerint
  • 80g tej
  • 2 tk. matcha por
  • 100ml tejszín
  • 2 lap zselatin

Elkészítés

1. Az alaphoz a liszteket, a madulát, 1 ek. eritritet és a hideg vajat gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Szükség esetén kevés vizet adunk hozzá, hogy összeálljon. Fóliába csomagolva kb. 15 percet hűtőben pihentetjük.

2. A tésztát kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk (nem kell, hogy szabályos legyen, úgyis összeaprítjuk majd), és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

3. Amikor az alap kissé kihűlt, akkor késes aprítóba tesszük, és morzsává őröljük. Ekkor hozzáadunk még 1 evőkanál eritritet, és az olvasztott vajat. Alaposan összekeverjük és a tortaformába egyengetjük. További felhasználásig hűtőbe tesszük.

4. A fehér csoki mousse-hoz a zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk kb. 10 percre, majd kinyomkodjuk őket.

5. A felmelegített tejet az összetört csokoládéra öntjük, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad.

6. A zselatin lapokat kinyomkodjuk, és mikróban néhány másodpercig melegítjük (nem forraljuk!). Ezután a fehér csokihoz adjuk, összekeverjük, majd félretesszük hűlni.

7. A tejszínt felverjük, félretesszük. A krémsajtot egy tálba tesszük, majd kézi mixerrel hozzákeverjük a közben kihűlt fehér csokoládét. Ezután egy spatulával hozzáforgatjuk a tejszínt, és az egészet a tortaalapra öntjük. Hűtőben kb. 2 óra alatt megszilárdul, ezután dolgozunk vele tovább.

8. A matcha mousse-hoz a tojások sárgáját fehéredésig habosítjuk az eritrittel. A zselatint a már leírt módon előkészítjük.

9. A tejet alacsony lángon felforraljuk, majd hozzászitáljuk a matcha port. Elkeverjük, és néhány percig tovább forraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a megmikrózott zselatint.

10. A matchás folyadékot a tojásokhoz öntjük, és alaposan összekeverjük. A tejszínt felverjük, és hozzáforgatjuk a tojásos keverékhez. A megszilárdult fehér csokis rétegre öntjük, majd újabb kb. 2 órára a hűtőbe tesszük.

11. Magkeverékekkel és szárított virágszirommal díszítettem, de matcha porral vagy szeletelt mandulával megszórva is szépen mutat.