A tészta alapreceptje formázás után lehetne persze bármilyen kenyérféleség, de ennek a focacciának a különleges ízét az olívaolaj, az ecetben marinált padlizsán és a kapribogyó adja. A receptnél nem magyarázok el bizonyos lépéseket (pl. tészta hajtogatása), mivel úgy érzem, hogy egyértelműen nem vagyok elég képzett hozzá. Aki már valaha sütött kenyeret, azoknak ismerősök lesznek a lépések, aki pedig még nem próbálkozott vele, de ezt a receptet elkészítené, mindenképpen nézzen meg egy videót a kenyér elkészítéséről, és vágjon bele bátran. A focacciának ugyanis megvan az az előnye a kenyérrel szemben, hogy nem kell formázni, tehát a megkelt tésztát tolhatjuk is a sütőbe.

Hozzávalók /35 x 35 cm-es tepsi/

  • 190g teljes kiőrlésű liszt
  • 200ml víz
  • 1g élesztő

 

  • 180g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 50g fehér tönkölyliszt
  • 1 púpozott ek. sikér
  • 9g só
  • 6g élesztő
  • 250ml víz
  • 50-100ml olívaolaj

 

  • 1 közepes padlizsán
  • 20ml almaecet
  • só, olívaolaj
  • 50g kapribogyó

Elkészítés

1. Az előtésztához összedolgozzuk a teljes kiőrlésű lisztet, a vizet és az 1g élesztőt. Nem kell dagasztani, de ne maradjon benne lisztcsomó. Az előtészta nagyon lágy, nem fog összeállni. Lefedve, egy éjszakán (8-10 óra) keresztül a konyhapulton pihentetjük.

2. A tészta minden hozzávalóját az olaj kivételével az előtésztához adjuk, majd kézzel vagy géppel kidagasztjuk. A dagasztás végére a tészta gyönyörűen összeáll, nem ragad a kezünkhöz. Fontos azonban megjegyezni, hogy az általunk használt liszt fajtájától függyően eltérő szárazanyag vagy víz mennyiségre lehet szükség, ezért ha a tészta túl lágy vagy túl kemény, adjuk hozzá még lisztet vagy vizet.

3. Egy nagyobb tálat kiolajozunk, és beletesszük a kidagasztott tésztánkat. A tésztát 3 órán keresztül pihentetjük, az első 2 órában fél óránként hajtogatjuk, majd a 4. hajtogatás után 1 órát pihentetjük.

4. Közben a padlizsánt hosszában, kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, besózzuk és meglocsoljuk az ecettel. 30-60 percet hagyjuk az ecetben állni, majd papírtörlővel leitatjuk a felesleges ecetet, és kevés olívaolajon serpenyőben mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk. A kapribogyót, amennyiben üvegbe töltött verziót használunk érdemes vízzel átöblíteni.

 

5. A megkelt tésztát sütőlappal fedett tepsire borítjuk, és óvatosan elegyengetjük, hogy mindehol körülbelül ugyanolyan vastagságú legyen (nyomkodni csak ujjbeggyel szabad!).

6. A tészta felületére fektetjük a megsült padlizsán szeleteket, és rászórjuk a kapribogyót, óvatosan ezeket is belenyomjuk a tésztába, majd olívaolajjal meglocsoljuk. Újabb 30 percet pihentetjük.

7. 250 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tésztát, majd 15 perc után 220 fokra mérsékeljük a hőmérsékeltet, és újabb 15 percig sütjük.

8. Amikor a tészta már langyosra hűlt, ismét meglocsoljuk olívaolajjal, és szeleteljük.

 

 

pasteis de nata