Az almás rétes osztrák verziója, vagyis az Apfelstrudel kísértetiesen hasonlít a nálunk megszokott rétesekhez, kicsit azonban mégis más. A tészta elkészítésével kapcsolatban voltak kétségeim. Először hagyományosan, fehér liszttel készítettem, és egy csodálatosan nyújtható és húzható tésztát kaptam (mint a rétes tészta). Tönkölyliszt és gríz keverékével pedig ugyanezt el lehet elérni, mutatom hogyan.
Hozzávalók /1 rúd, kb. 10-12 szelet
Tészta
- 100g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 110g teljes kiőrlésű tönkölygríz
- 1 ek. sikér
- 1 tojás
- nagy csipet só
- 100ml hideg víz
- 20ml olaj
Töltelék
- 5db alma
- 40g eritrit
- 3 tk. fahéj
- 1 tk. rumaroma
- 2 ek. tönkölygríz
- 2 ek. kókuszolaj
Elkészítés
1. Az olaj kivételével, a tészta minden hozzávalóját gyúrjuk össze. A folyadék mennyisége természetesen lisztenként eltérő lehet, erre figyeljünk. Az elkészült tészta elválik az edény falától, nem ragad, de lágy. A tésztagolyót tegyük egy edénybe, öntsük rá az olajat, és kenjük szét a felületén. Az olajnak ugyanis fontos szerepe lesz abban, hogy a tésztát kézzel is tudjuk nyújtogatni. Tegyük félre pihenni 30 percet, letakarva.
2. A töltelék elkészítéséhez 4 almát kockázzunk fel apróra (lsd. kép), az utolsót pedig nagy lyukú reszelőn reszeljük le.
3. Egy serpenyőben olvasszuk meg a kókuszolajat, szórjuk bele a tönkölygrízt, és kicsit pirítsuk meg. Ezután adjuk hozzá a kockázott almát, és pirítsuk együtt is 5-10 percig. Mehet hozzá a fahéj, a rumaroma, és az eritrit, alaposan forgassuk össze. Fontos, hogy ha az alma sok vizet eresztene, mindeképpen forraljuk el alóla. Egyébként elég csak annyi ideig párolni, hogy az ízek összeérjenek. Tegyük félre hűlni.
4. A tésztát lisztezett, nagyméretű konyruhára (én szilikon nyújtódeszkát használok) tesszük, és sodrófával nyújtani kezdjük (kb. 20×20 cm-es méretig). Ezután a sodrófa helyett próbáljuk meg a tésztát óvatosan kézháttal húzogatni. Érdemes középről kezdeni, és úgy haladni a szélek felé. Végeredményként kb. 35-45 cm-es téglalappá lehet majd nyújtani. A tészta nem szakad könnyen, bátran lehet húzni.
5. A lehűlt almás tölteléket egyenletesen oszlassuk el a tészta felületén, majd szórjuk meg a reszelt almával is. Erre csak azért van szükség, mert a reszelt alma kitölti az aprított almadarabok közötti réseket.
6. A tészta szélesebb oldala felől csavarjuk fel a rétest, majd helyezzük sütőpapírral fedett tepsire. Ha nincs ekkora tepsink, felezzük el.
7. 190 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 30-40 percig sütjük.
8. A sütőből kivéve min. 30 percet pihentessük, és csak ezután szeleteljük.