Őszintén szólva, nem vagyok nagy híve a „vegánosításnak” (már ami az elnevezést illeti). Ezért komoly dilemma volt nekem, hogy vegán sajtszósz legyen-e a neve, mert szerintem ha valamiben nincs sajt, akkor az nem sajtszósz és kész. Ezt továbbra is tartom, de ennek szósznak az állaga és az íze is tényleg olyan, mintha… Nevezzük akárhogyan is, tésztaszószként vagy egyszerű mártogatósként is biztosan megállja a helyét, mind ízben, mind látványban.
Hozzávalók
- 2db közepes méretű burgonya
- 1 nagyobb sárgarépa
- póréhagyma ( kb. 5cm-es darab )
- zeller ( egy kis fej negyede)
- 1-2 dl növényi tej
- 4 ek. sörélesztőpehely
- 1 tk. füstölt paprika
- só
Elkészítés
1. A zöldségeket megpucoljuk, felkockázzuk, és megmossuk. A póréhagymát felkarikázzuk.
2. Annyi vízben tegyünk fel minden zöldséget főni, hogy kb. egy ujjnyival ellepje őket.
3. Amikor már megpuhultak, a megmaradt főzővízzel és kevés növényi tejjel együtt turmixoljuk simára. A növényi tej mennyisége attól függ, hogy mennyi főzővíz marad, kb. 1 dl-re lesz szükség.
4. Adjuk hozzá a sörélesztőpelyhet és a fűszereket, majd keverjük simára. Szükség szerint adjunk hozzá még kevés növényi tejet, ha sűrű lenne, vagy forraljuk sűrűbbre, ha hígnak találjuk. Az elérni kívánt sűrűség természetesen a felhasználástól is függ: mártogatósként sűrűbb állagra van szükségünk, mint tésztaszószként.