Lisszabon, vagy mondhatnám, hogy egész Portugália ikonikus süteménye, melynek eredeti receptje a mai napig titkos, és mindössze néhány szerencsés beavatott ismeri. Talán részben ez is teszi annyira népszerűvé, a rejtély. Mindenki meg akarja kóstolni, és megfejteni a titkot, hogy aztán egy falat Portugáliát varázsolhasson az otthonába.

Hozzávalók /24 db/

Tészta

  • 290g liszt
  • ¼ tk. só
  • 210ml víz
  • 200g extra puha vaj

 

Krém

  • 40g liszt
  • 130g kristálycukor
  • 70g nádcukor
  • 60ml + 250ml tej
  • 165ml víz
  • 6db tojássárgája
  • 1/2 tk. vanília aroma
  • 1 rúd fahéj

Elkészítés

Tészta

1. A lisztet, sót, és vizet öntsük egy tálba, majd robotgéppel vagy kézi mixerrel (dagasztókar) készítsünk homogén, nagyon lágy tésztát.

2. Amikor elkészült (néhány perc), borítsuk vastagon lisztezett felületre, lisztezzük le a tetejét is alaposan, és csomagoljuk fóliába.

3. Pihentessük 10 percet.

4. Vegyük ki a fóliából, kézzel igazítsuk a tésztát téglalap alakúra. Az egész folyamat során nagyon fontos, hogy a munkafelület alaposan be legyen lisztezve.

5. Nyújtsuk a tésztát kb. 40 x 40 cm-esre, majd egy puha ecset segítségével távolítsuk el a felesleges lisztet a tészta felületéről.

6. A puha vajat osszuk 3 részre. Az első adag vajat oszlassuk el, és kenjük szét a kinyújtott tésztánk 2/3-án, ügyelve arra, hogy a széleken kb. 2 cm-t szabadon hagyjunk.

7. Következik egy szimpla hajtás: a tészta nem vajazott részét hajtsuk a a középső harmadra, majd a másik szélét is hajtsuk be. Az így kapott téglalapot most el kell fordítanunk 90 fokkal (ehhez praktikus ha alulról és felülről is behajtjuk). Használjunk bőven lisztet, hiszen a felesleget mindig eltávolítjuk majd! Nem kell megijedni, ha itt-ott szakad a tésztánk, vagy nem egyenletes, mert az utolsó fázisra szépen összeszedi majd magát.

8. Nyújtsuk ki újra a tésztánkat, és ismételjük meg a vajazást: ezúttal is csak a tészta 2/3-ára, és hajtogassuk ugyanúgy mint az előbb.

9. A felület lisztezése után, nyújtsuk ki utoljára a tésztát, ezúttal kicsit vékonyabbra, kb. 45 x 55 cm-esre.

10. Távolítsuk el az ecsettel a felesleges lisztet, és vágjuk a széleket egyenesre.

11. Vajazzuk meg a tészta egész felületét (nem kell kihagyni a széleket sem), majd egy habkártya vagy tésztakaparó segítségével tekerjük fel a tésztát (mint a bejglit).

12. Minden tekerésnél távolítsuk el a felesleges lisztet.

13. Ha elkészült, a két végét vágjuk le (nem muszáj) és osszuk 4 felé. Az egész tésztából 24 db tésztakosár jön majd ki (rudanként 6 db).

14. Csomagoljuk egyesével fóliába, és tegyük a fagyasztóba legalább 2-3 órára. Fagyasztóban jól eláll a tészta, ezért nem muszáj mindet egyszerre megcsinálni.

Krém

1. A lisztet egy tálban alaposan keverjük el a 60 ml tejjel.

2. Öntsük a cukrokat és a vizet egy lábasba, tegyük bele a rúd fahéjat és közepes lángon addig forraljuk, amíg eléri a 100 fokot.

3. Közben egy másik lábasban hevítsük a 250ml tejet éppen forráspontig, majd habverővel keverjük a lisztes részhez a vanília aromával együtt.

4. Majd az egészhez mehet a cukorszirup, amit kb. 10 percig folyamatosan kevergetünk annak érdekében, hogy egy kicsit lehűljön.

5. Amikor a krém már csak meleg, de nem forró, hozzáadjuk a 6 db tojássárgáját, és alaposan elkeverjük.

6. Az elkészült folyékony krémet átszűrjük, és félretesszük.

Összeállítás

1. A sütőt melegítsük elő kb. 240 fokra.

2. Egy muffinsütő mélyedéseit enyhén vajazzuk ki.

3. A fagyasztóból kivett tésztarudat vágjuk 6 szeletre, majd tegyük a mélyedésekbe. Kb. 20 percet hagyjuk így pihenni, mert fagyosan nem tudunk vele dolgozni.

4. Ezután bevizezett ujjaink segítségével nyomogassuk szét a tésztát a formában, ügyelve arra, hogy inkább a széle legyen vékony, mint az alja.

5. Ha elkészült, és kialakultak a kis kosárkák, mindegyiket 2/3-ig töltsük meg a krémmel.

6. Tegyük a forró sütőbe kb. 9-10 percre, de közben folyamatosan figyeljük: akkor jó, ha a sütemények teteje hólyagosodik, és itt-ott megbarnul.

7. Porcukorral és fahéjjal megszórva, langyosan tálaljuk. Sütőben újramelegítve olyan, mint frissen.

pasteis de nata

 

Tippek

  • A leírás hosszúnak tűnhet, de a tészta elkészítése maximum 1 óra.
  • Bolti leveles tésztából sajnos nem lehet elkészíteni, próbáltam már többször is, de nem alkalmas rá.
  • A tészta készítése közben használjunk bőven lisztet!
  • Nem baj, ha a tészta néhol kiszakad, vagy összegyűrődik, a végére összeszedi majd magát!
  • A krém híg lesz, sülés közben fog megszilárdulni!
  • A tészta fagyasztóban eláll, de a krém maximum 1 hétig, ezért ha nem szeretnénk mindet megcsinálni, akkor a krémből fél adagot készítsünk!