A granola egy remek reggeli lehetőség azok számára, akik a zabkása vagy müzli helyett időnként másra vágynak. A hagyományos granola általában olaj és méz keverékétől lesz ropogós és édes, így azonban az egészséges reggeli kategóriába nem fér már bele. Az édesítést ebben a receptben az ananász oldja meg, ami természtesen szintén tartalmaz gyümölcscukrot, de hozzáadott cukorra így már nem lesz szükség. 

Hozzávalók

  • 200g nagyszemű zabpehely
  • 150g különböző olajos magvakból (dió, mandula, törökmogyoró. stb…)
  • 1 kisebb ananász
  • 100 ml víz 
  • 50g kókuszolaj
  • 1 ek. fahéj
  • ízlés szerint édesítőszer


Elkészítés

1. A magvakat aprítsuk össze (nem kell túl kicsire).

2. Sütőben pirítsuk meg 8-10 perc alatt, majd hagyjuk langyosra hűlni.

3. Tegyük a tisztított, feldarabolt ananászt, a kókuszolajat és a vizet konyhai aprítóba (ha valaki édesíteni szeretne még, akkor tegyen bele plusz édesítőszert is), majd dolgozzuk össze néhány másodperc alatt.

4. Egy keverőtálba öntsük bele a zabpelyhet, a pirított magvakat és az ananászos keveréket, keverjük alaposan össze.

5. Öntsük a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 150 fokos sütőben szárítsuk 30-40 percig. Ropogósabb lesz az eredmény ha 1-2x kivesszük és átkeverjük, mert így a sütőből a felesleges gőz is távozik.

6. Ha már úgy látjuk, hogy kezd ropogóssá válni, fújjuk le olívaolaj spray-vel (plusz olaj nélkül is ropogós lesz), kapcsoljuk a sütőt feljebb és pirítsuk további 5-10 percig. Ne égjen meg, folyamatosan ellenőrizzük, majd nyitott sütőajtónál hagyjuk kihűlni (miközben hűl, kicsit még ropogósabb lesz).

bagel