A granola egy remek reggeli lehetőség azok számára, akik a zabkása vagy müzli helyett időnként másra vágynak. A hagyományos granola általában olaj és méz keverékétől lesz ropogós és édes, így azonban az egészséges reggeli kategóriába nem fér már bele. Az édesítést ebben a receptben az ananász oldja meg, ami természtesen szintén tartalmaz gyümölcscukrot, de hozzáadott cukorra így már nem lesz szükség.
Hozzávalók
- 200g nagyszemű zabpehely
- 150g különböző olajos magvakból (dió, mandula, törökmogyoró. stb…)
- 1 kisebb ananász
- 100 ml víz
- 50g kókuszolaj
- 1 ek. fahéj
- ízlés szerint édesítőszer
Elkészítés
1. A magvakat aprítsuk össze (nem kell túl kicsire).
2. Sütőben pirítsuk meg 8-10 perc alatt, majd hagyjuk langyosra hűlni.
3. Tegyük a tisztított, feldarabolt ananászt, a kókuszolajat és a vizet konyhai aprítóba (ha valaki édesíteni szeretne még, akkor tegyen bele plusz édesítőszert is), majd dolgozzuk össze néhány másodperc alatt.
4. Egy keverőtálba öntsük bele a zabpelyhet, a pirított magvakat és az ananászos keveréket, keverjük alaposan össze.
5. Öntsük a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 150 fokos sütőben szárítsuk 30-40 percig. Ropogósabb lesz az eredmény ha 1-2x kivesszük és átkeverjük, mert így a sütőből a felesleges gőz is távozik.
6. Ha már úgy látjuk, hogy kezd ropogóssá válni, fújjuk le olívaolaj spray-vel (plusz olaj nélkül is ropogós lesz), kapcsoljuk a sütőt feljebb és pirítsuk további 5-10 percig. Ne égjen meg, folyamatosan ellenőrizzük, majd nyitott sütőajtónál hagyjuk kihűlni (miközben hűl, kicsit még ropogósabb lesz).