Az Eierschecke név nehézkesen fordítható le magyarra, ezért nem is erőltetem. A Schecke ugyanis eredetileg egy 14. századi férfi ruhadarab volt, innen ered a sütemény neve: ez a ruha ugyanis szintén 3 részből áll. 
A torta Németország két tartományában ismert, én először Drezdában kóstoltam, és rögtön tudtam, hogy otthon is el kell majd készítenem, cukormentes változatban. Az egész egy ropogós alappal kezdődik, rajta egy éppen csak édes túrós réteg és a tetején egy pillekönnyű tojáshab.

 

 

„Az Eierschecke egy olyan sütemény, amely az emberiség kárára ismeretlen maradt a világ többi részén.” /Erich Kästner/

Hozzávalók /22cm-es forma/

Alap

  • 60g rozsliszt
  • 20g darált mandula
  • 30g eritrit
  • 1 tk. sütőpor
  • 25g vaj
  • 1 tojás

Túrós rész

  • 250g krémes túró
  • 1 tojás
  • édesítőszer ízlés szerint

Felső réteg

  • 3 tojás
  • 4 dl tej (vagy 2 dl tej-2 dl növényi tej)
  • 30g keményítő
  • 50g vaj
  • 2 ek vanília aroma

Elkészítés

1. Az alaphoz minden hozzávalót összegyúrunk (nem kell nyújtható tésztának lennie). Kivajazott, kilisztezett formába egyengetjük a masszát, majd 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Hűtsük ki teljesen.

2. A túrós réteg összetevőit alaposan elkeverjük, majd a kihűlt tészta tetejére öntjük.

3. A felső réteghez először pudingot főzzünk: 2 tojássárgáját elkeverjük a keményítővel, a tejjel, 1 ek. vaníliaaromával és ízlés szerinti mennyiségű édesítőszerrel. Lassú tűzön sűrűre főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután kézi mixerrel hozzákeverjük a vajat, a plusz 1 tojássárgáját, és még egy ek. vanília aromát.

A4.  tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a pudingba forgatjuk.

Végül az egészet a túrós massza tetejére öntjük. 180 fokos sütőben kb. 45-50 perc alatt készre sütjük (picit még remegős marad a végére). Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliával fedjük be. Ha lekapcsoltuk a sütőt, nyissuk ki a sütő ajtaját, de hagyjuk bent még a tortát picit ott hűlni.

6. Ha teljesen kihűlt a torta azonnal szeletelhető, de még jobb, ha egy éjszakára előtte hűtőbe tesszük.