A lecsónak ezer arca van, ahány ház (és ahány kultúra), annyi szokás. A közel-keleti lecsó paradicsomos-fűszeres ízvilága erősen eltér az itthon megszokottól, de érdemes kipróbálni. Az izraeli lecsóba többnyire buggyantott tojás kerül, de ha szeretnénk a tojást lecserélni (vagy kiegészíteni), feta sajttal, vagy juhsajttal turbózva is nagyon finom végeredményt kapunk. A shakshukához is rengeteg receptet találhatunk, én hosszú ideje így készítem már, és sosem volt rá panasz.
Hozzávalók /2 adag/

  • 1 vöröshagyma 
  • 1 nagyobb kápia paprika
  • 400g darabolt paradicsom (konzerv, vagy nyáron friss paradicsom)
  • 8 dkg szalonna
  • 1 ek. xylit 
  • 2 babérlevél
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 tk. római kömény 
  • 125g feta sajt

 

Elkészítés

1. Az összekockázott szalonnát serpenyőben pirítani kezdjük, majd mehet hozzá az apróra vágott vöröshagyma is.

2. Ha már megdinsztelődött a hagyma, mehet hozzá a vékony csíkokra vágott paprika is, és alacsonyabb lángon 10 percig fonnyasztjuk.

3. Ezután mehet hozzá a paradicsom, a xylit és az összes fűszer. Takarékon, lefedve kb. 15-20 percig főzzük.

4. Ezután tegyük bele a sajtot, 2 vékonyabb szeletben, vagy nagyobb kockákra vágva, és lefedve még 5-10 percig magas lángon főzzük.

5. Friss petrezselyemmel megszórva, kenyérrel tálaljuk.