A lecsónak ezer arca van, ahány ház (és ahány kultúra), annyi szokás. A közel-keleti lecsó paradicsomos-fűszeres ízvilága erősen eltér az itthon megszokottól, de érdemes kipróbálni. Az izraeli lecsóba többnyire buggyantott tojás kerül, de ha szeretnénk a tojást lecserélni (vagy kiegészíteni), feta sajttal, vagy juhsajttal turbózva is nagyon finom végeredményt kapunk. A shakshukához is rengeteg receptet találhatunk, én hosszú ideje így készítem már, és sosem volt rá panasz.
Hozzávalók /2 adag/
- 1 vöröshagyma
- 1 nagyobb kápia paprika
- 400g darabolt paradicsom (konzerv, vagy nyáron friss paradicsom)
- 8 dkg szalonna
- 1 ek. xylit
- 2 babérlevél
- fél csokor petrezselyem
- 1 tk. római kömény
- 125g feta sajt
Elkészítés
1. Az összekockázott szalonnát serpenyőben pirítani kezdjük, majd mehet hozzá az apróra vágott vöröshagyma is.
2. Ha már megdinsztelődött a hagyma, mehet hozzá a vékony csíkokra vágott paprika is, és alacsonyabb lángon 10 percig fonnyasztjuk.
3. Ezután mehet hozzá a paradicsom, a xylit és az összes fűszer. Takarékon, lefedve kb. 15-20 percig főzzük.
4. Ezután tegyük bele a sajtot, 2 vékonyabb szeletben, vagy nagyobb kockákra vágva, és lefedve még 5-10 percig magas lángon főzzük.
5. Friss petrezselyemmel megszórva, kenyérrel tálaljuk.