Liszt- és cukormentes máktorta, könnyű citromos-joghurtos krémmel, amit a tetején lévő almazselé koronáz meg. Igazi citromrajongók a zselés réteget is készíthetik citrommal, kevés narancslével keverve.
Hozzávalók /22cm-es forma/
Alap
- 60g puha vaj
- 60g édesítő (xylit-eritrit)
- 100g darált mák
- 50g darált mandula
- 10g sütőpor
- 1 tk. fahéj
- 3 tojás
Citromos krém
- 5 lap zselatin
- 6 dl görög joghurt
- 1 dl tejszín
- 1 citrom leve és héja
- édesítőszer (ízlés szerint)
Almazselé
- 3 alma
- 2 ek. xylit
- 10g agar-agar
Elkészítés
1. A mákos alaphoz a száraz hozzávalókat alaposan elkeverjük egymással.
2. A vajat az édesítőkkel kézi mixerrel kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és végül a mákos keveréket.
3. Kivajazott, kilisztezett tortaformában 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük, majd félre tesszük hűlni.
4. A zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk kb. 10 percre.
5. Közben a tejszínt felverjük, a citrom levét kinyomjuk, héját lereszeljük.
6. A zselatin lapokat kinyomkodjuk picit és mikróban néhány másodpercig melegítjük (nem forraljuk!).
7. Az olvadt zselatinhoz öntjük a joghurtot, és kézi mixerrel alaposan elkeverjük. Ezután mehet bele a citrom leve és héja, végül a felvert tejszín. Édesítsük ízlés szerint.
8. A krémet a kihűlt tortalapra öntjük, majd legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük.
9. Az almát lereszeljük, a xylittel együtt elkezdjük főzni. Ha már kicsit szétesett botmixerrel pürésítjük, hozzákeverjük az agar-agart és 2 percig forraljuk.
10. Ha a tortánk már elég ideje pihen, és a joghurtos rész megszilárdult, a kihűlt alma zselét öntsük egyből a tortára. 2-3 órára ismét hűtőbe tesszük.
TIPP: ha még nem szilárdult meg a joghurtos krémünk, vegyünk egy tortagyűrűt, tegyük egy folpackal bevont tálcára vagy sütőlemezre. Öntsük az almazselét a formába, egyengessük el. Kb 3-4 óra alatt megszilárdul, és azután egyszerűen fektessük a torta tetejére.