Liszt- és cukormentes máktorta, könnyű citromos-joghurtos krémmel, amit a tetején lévő almazselé koronáz meg. Igazi citromrajongók a zselés réteget is készíthetik citrommal, kevés narancslével keverve.

Hozzávalók /22cm-es forma/

Alap

  • 60g puha vaj
  • 60g édesítő (xylit-eritrit)
  • 100g darált mák
  • 50g darált mandula
  • 10g sütőpor
  • 1 tk. fahéj
  • 3 tojás

Citromos krém

  • 5 lap zselatin
  • 6 dl görög joghurt
  • 1 dl tejszín
  • 1 citrom leve és héja
  • édesítőszer (ízlés szerint)

Almazselé

  • 3 alma
  • 2 ek. xylit
  • 10g agar-agar

Elkészítés

1. A mákos alaphoz a száraz hozzávalókat alaposan elkeverjük egymással.

2. A vajat az édesítőkkel kézi mixerrel kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és végül a mákos keveréket.

3. Kivajazott, kilisztezett tortaformában 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük, majd félre tesszük hűlni.

4. A zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk kb. 10 percre.

5. Közben a tejszínt felverjük, a citrom levét kinyomjuk, héját lereszeljük.

6. A zselatin lapokat kinyomkodjuk picit és mikróban néhány másodpercig melegítjük (nem forraljuk!).

7. Az olvadt zselatinhoz öntjük a joghurtot, és kézi mixerrel alaposan elkeverjük. Ezután mehet bele a citrom leve és héja, végül a felvert tejszín. Édesítsük ízlés szerint.

8. A krémet a kihűlt tortalapra öntjük, majd legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük.

9. Az almát lereszeljük, a xylittel együtt elkezdjük főzni. Ha már kicsit szétesett botmixerrel pürésítjük, hozzákeverjük az agar-agart és 2 percig forraljuk.

10. Ha a tortánk már elég ideje pihen, és a joghurtos rész megszilárdult, a kihűlt alma zselét öntsük egyből a tortára. 2-3 órára ismét hűtőbe tesszük.

TIPP: ha még nem szilárdult meg a joghurtos krémünk, vegyünk egy tortagyűrűt, tegyük egy folpackal bevont tálcára vagy sütőlemezre. Öntsük az almazselét a formába, egyengessük el. Kb 3-4 óra alatt megszilárdul, és azután egyszerűen fektessük a torta tetejére.