A minestrone leves a hűvös téli napok ideális kiegészítője. Ebédre vagy vacsorára is tökéletes, és gazdag, zöldséges ízvilágának köszönhetően egy kicsit visszarepít a nyárba.

Hozzávalók /4 főre/

  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szárzeller
  • 5 szál sárgarépa
  • 1 édesburgonya
  • 1 kisebb zeller
  • 1 konzerv fehérbab
  • 1 ek. sűrített paradicsom
  • 2 liter alaplé
  • 1 csokor bazsalikom

 

Elkészítés

1. Kevés olívaolajon megpirítjuk a kockákra vágott füstölt szalonnát. A szalonna bőrét vágjuk le, de ezt is adjuk az alaphoz, igazán jó ízt fog adni a levesnek. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd ha már kicsit megdinsztelődött, akkor a zúzott fokhagymát is.

2. A sárgarépát, szárzellert és a zellert kisebb kockákra vágjuk, majd a szalonnához adjuk. Néhány percig együtt pirítjuk.

3. Felöntjük 2 liter alaplével (valódi főzött alaplé hiányában természetesen leves kockával is készíthetjük), és hozzáadjuk az összeaprított bazsalikomot is.

4. Körülbelül 40 percig alacsony lángon főzzük.

5. Félidőben hozzáadjuk a felkockázott édesburgonyát is.

6. A konzerv babot átmossuk, majd a leveshez adjuk, a sűrített paradicsommal együtt. További 10-15 percig főzzük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.