A minestrone leves a hűvös téli napok ideális kiegészítője. Ebédre vagy vacsorára is tökéletes, és gazdag, zöldséges ízvilágának köszönhetően egy kicsit visszarepít a nyárba.
Hozzávalók /4 főre/
- 20 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szárzeller
- 5 szál sárgarépa
- 1 édesburgonya
- 1 kisebb zeller
- 1 konzerv fehérbab
- 1 ek. sűrített paradicsom
- 2 liter alaplé
- 1 csokor bazsalikom
Elkészítés
1. Kevés olívaolajon megpirítjuk a kockákra vágott füstölt szalonnát. A szalonna bőrét vágjuk le, de ezt is adjuk az alaphoz, igazán jó ízt fog adni a levesnek. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd ha már kicsit megdinsztelődött, akkor a zúzott fokhagymát is.
2. A sárgarépát, szárzellert és a zellert kisebb kockákra vágjuk, majd a szalonnához adjuk. Néhány percig együtt pirítjuk.
3. Felöntjük 2 liter alaplével (valódi főzött alaplé hiányában természetesen leves kockával is készíthetjük), és hozzáadjuk az összeaprított bazsalikomot is.
4. Körülbelül 40 percig alacsony lángon főzzük.
5. Félidőben hozzáadjuk a felkockázott édesburgonyát is.
6. A konzerv babot átmossuk, majd a leveshez adjuk, a sűrített paradicsommal együtt. További 10-15 percig főzzük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.