Karácsonyi ajándéknak, de akár vendégváró desszertnek is tökéletes ez a csokiszalámi. Nagyon gyorsan összedobható, utána már csak hűteni kell, papírba csomagolni, és kész is. Az összetétele nyilván bármi lehet, csak a száraz és nedves összetevők arányára kell figyelni. Teljesen vegán összetétel is megoldható, de a mandulatejet is lehet hagyományos tejre cserélni, én az eltarthatósága miatt döntettem a növényi tej mellett.
Hozzávalók /kb. 3-4 közepes méretű szalámi/
- 200g vajas keksz
- 100g vaj
- 100g étcsokoládé
- 50g dió
- 2 ek. nádcukor
- 1 ek. kakaópor
- 2 tk. rumaroma
- 90-100 ml mandulatej
- porcukor a forgatáshoz
Elkészítés
1. A diót sütőben vagy serpenyőben megpirítjuk. Ez a lépés elhagyható, de a pirított dió íze nagyon jól passzol a rumos-csokis ízvilághoz. Amikor kihűlt, késsel felaprítjuk.
2. A kekszből 150g-ot késes aprítóban morzsává darálunk, a maradék 50g-ot késsel, a dióval megegyező méretű darabokra vagdossuk.
3. Vízgőz felett megolvasztjuk a vajat, a csokival és a cukorral együtt.
4. A kekszmorzsához öntjük a növényi tejet, a csokis vajat és hozzáadjuk a rumaromát és a kakaóport, majd spatulával alaposan elkeverjük a masszát. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott kekszet és diót is, forgassuk össze ezekkel is.
5. A masszát 3-4 egyenlő részre osztjuk. Egyenként folpackra helyezzük, összenyomkodjuk, és hengerré formázzuk, majd a végeket lezárjuk, és min. 2-3 órára hűtőbe tesszük.
6. Amikor szépen megszilárdult a „szalámi”, a folpackból kivéve porcukorban megforgatjuk, és papírba csomagoljuk.