Karácsonyi ajándéknak, de akár vendégváró desszertnek is tökéletes ez a csokiszalámi. Nagyon gyorsan összedobható, utána már csak hűteni kell, papírba csomagolni, és kész is. Az összetétele nyilván bármi lehet, csak a száraz és nedves összetevők arányára kell figyelni. Teljesen vegán összetétel is megoldható, de a mandulatejet is lehet hagyományos tejre cserélni, én az eltarthatósága miatt döntettem a növényi tej mellett.

Hozzávalók /kb. 3-4 közepes méretű szalámi/

  • 200g vajas keksz
  • 100g vaj
  • 100g étcsokoládé
  • 50g dió
  • 2 ek. nádcukor
  • 1 ek. kakaópor
  • 2 tk. rumaroma
  • 90-100 ml mandulatej

 

  • porcukor a forgatáshoz
csokiszalámi

Elkészítés

1. A diót sütőben vagy serpenyőben megpirítjuk. Ez a lépés elhagyható, de a pirított dió íze nagyon jól passzol a rumos-csokis ízvilághoz. Amikor kihűlt, késsel felaprítjuk.

2. A kekszből 150g-ot késes aprítóban morzsává darálunk, a maradék 50g-ot késsel, a dióval megegyező méretű darabokra vagdossuk.

3. Vízgőz felett megolvasztjuk a vajat, a csokival és a cukorral együtt.

 4. A kekszmorzsához öntjük a növényi tejet, a csokis vajat és hozzáadjuk a rumaromát és a kakaóport, majd spatulával alaposan elkeverjük a masszát. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott kekszet és diót is, forgassuk össze ezekkel is.

5. A masszát 3-4 egyenlő részre osztjuk. Egyenként folpackra helyezzük, összenyomkodjuk, és hengerré formázzuk, majd a végeket lezárjuk, és min. 2-3 órára hűtőbe tesszük.

6. Amikor szépen megszilárdult a „szalámi”, a folpackból kivéve porcukorban megforgatjuk, és papírba csomagoljuk.