A karamell szósz elkészítése pofonegyszerű, ezért nem is a recept maga ennek a bejegyzésnek a célja, inkább az ötlet bemutatása, hogy hogyan dobjuk fel egy egyszerű ötlettel, mint például az ehető csillám, és tegyük ünnepibbé karácsonyi ajándékként.

Hozzávalók /4db 150 ml-es üveg/

  • 400g cukor
  • 150g hideg vaj
  • 200ml tejszín
  • egy nagy csipet só
  • fél tk. ehető csillám

Elkészítés

1. A cukrot egy lábasban, közepes lángon melegíteni kezdjük. Nem kell gyakran kevegetni, az elején egyáltalán nem, de azért figyeljünk, hogy ne égjen oda. A cukrot aranybarnára karamellizáljuk, szép egynemű legyen.

2. Hozzáadjuk a tejszínt, és addig főzzük tovább, amíg újra egynemű lesz az egész. Ekkor hozzáaadjuk a sót is.

3. A vajat felkockázzuk. A karamellt a tűzről lehúzzuk, azonnal hozzákeverjük a vajat.

4. A csillámot a legvégén adjuk a karamellszószhoz, apránként adagoljuk a kívánt csillogás eléréséig.

5. Sterilizált üvegekbe töltve, hűtőben néhány hétig eláll.