A karamell szósz elkészítése pofonegyszerű, ezért nem is a recept maga ennek a bejegyzésnek a célja, inkább az ötlet bemutatása, hogy hogyan dobjuk fel egy egyszerű ötlettel, mint például az ehető csillám, és tegyük ünnepibbé karácsonyi ajándékként.
Hozzávalók /4db 150 ml-es üveg/
- 400g cukor
- 150g hideg vaj
- 200ml tejszín
- egy nagy csipet só
- fél tk. ehető csillám
Elkészítés
1. A cukrot egy lábasban, közepes lángon melegíteni kezdjük. Nem kell gyakran kevegetni, az elején egyáltalán nem, de azért figyeljünk, hogy ne égjen oda. A cukrot aranybarnára karamellizáljuk, szép egynemű legyen.
2. Hozzáadjuk a tejszínt, és addig főzzük tovább, amíg újra egynemű lesz az egész. Ekkor hozzáaadjuk a sót is.
3. A vajat felkockázzuk. A karamellt a tűzről lehúzzuk, azonnal hozzákeverjük a vajat.
4. A csillámot a legvégén adjuk a karamellszószhoz, apránként adagoljuk a kívánt csillogás eléréséig.
5. Sterilizált üvegekbe töltve, hűtőben néhány hétig eláll.