Írhatnám akár csupa nagybetűvel is, hogy A CSOKITORTA, mert számomra ez tényleg minden szempontból a leg. A legegyszerűbb, a legomlósabb, a legfinomabb, és még sorolhatnám. A receptet sok-sok évvel ezelőtt egy blogon láttam, de egyébként a Hershey kakaópor dobozának hátulján található.
Hozzávalók / 20-22 cm-es forma/
- 180g nádcukor (kristálycukor is jó)
- 100g liszt
- 60g kakaópor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1/2 tk. sütőpor
- 1 tojás
- 1 tk. vanília aroma
- 60g olvasztott vaj
- 125 ml író (vagy tej)
- 100-125 ml forró víz
Csoki ganache
- 125ml tejszín
- 200g tejcsoki
Elkészítés
1. A száraz hozzávalókat alaposan elkeverjük.
2. Hozzáadjuk a nedves hozzávalókat is, a forró víz kivételével, és addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad (kb. 2 perc).
3. További keverés mellett, lassan adagoljuk hozzá a forró vízet is, az alapanyagoktól függ, hogy szükségünk lesz-e az összesre. Sűrű, krémes masszát kell kapnunk. Kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) formába öntjük.
4. Előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 30-35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
5. A tejszínt forrásig melegítjük, majd az összetört csokoládéra öntjük, és addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad.
6. A teljesen kihűlt tortát elfelezzük, a ganache felét ráöntjük, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük. Mehet rá vissza a torta teteje, és a maradék ganache-al befedjük. Hűtőben 1-2 órát pihentetjük, ezután szépen szeletelhető lesz.