Bár nem vagyok elkötelezett vegán, a tojás nélküli macaron receptje már régóta foglalkoztatott. Rengeteg, a kukában landoló probálkozás után megvan a működőképes recept, valamint egy lista a lehetséges buktatókról. A töltelék természetesen szabadon variálható, és a macaron héj is színezhető.
Hozzávalók / kb. 20 db macaron
- 75g csicseriborsólé*
- 110g darált mandula
- 110g porcukor
- 70g cukor
- 1/2 tk. borkősav
*hivatalos, előkelő nevén: aquafaba
- 100g tejcsokoládé
- 100g kókusztej (konzerves)
- pirított mogyoró a a forgatáshoz
Tippek
- A csicseriborsó konzervet felbontás előtt alaposan fel kell rázni.
- A konzervet frissen kell felbontani, hűtőben 1-2 napig tárolt csicseriborsólével nekem nem működött.
- A felvert csicseriborsólé végeredményben ugyanolyan lesz, mint a tojásfehérje, tehát ha nem lesz kemény a hab, nem tartja a csúcsát, és „áll meg” (lsd. képen), akkor biztosan nem lesz belőle macaron, a sütőben el fog folyni.
- Sima bolti csicseriborsó konzervet használtam, nem kell hozzá speciális márka.
- Több receptben javasolják a csicseriborsólé redukálását: alacsony lángon 1/3 részét el kell forralni, szerintem felesleges lépés, és nekem nem is működött.
Elkészítés
1. A darált mandulát és a porcukrot összekeverjük, és kávédarálóban megőrőljük.
2. A csicseriborsó levét egy tálba öntjük, hozzáadjuk a borkősavat és konyhai robotgéppel alacsony-közepes fokozaton elkezdjük felverni.
3. Amikor kifehéredett, stabilabb, gyakorlatilag tojásfehérjeszerű eredményt látunk (kb. 2-3 perc), elkezdjük adagolni a cukrot. Apránként, 3-4 részletben adjuk a habhoz, és ekkor már magas fokozaton legyen a robotgép. A cél, hogy a cukor elolvadjon és a hab megtartsa a csúcsát.
4. A porcukros mandulát szitáljuk a habhoz, majd egy spatula segítségével dolgozzuk össze. Ezen a ponton adhatunk színezéket is a tésztához. A macaron tészta akkor jó, ha a spatuláról szalagszerűen folyik le.
5. Habzsákba töltjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire tetszőleges méretű köröket nyomunk ki. A vegán változat minimálisan jobban terül, mint a hagyományos, ezért tartsunk kicsit nagyobb távolságot a köztük.
6. A tepsiket ütögessük a földhöz, az esetleg megjelenő levegő buborékokat fogpiszkálóval lyukasszuk ki.
7. A macaronokat bőrösödésig pihentetjük. Sütésre kész, amikor az ujjunkkal hozzáérve a már nem ragadnak. Ez kb. 30-40 perc, de a szoba hőmérsékletétől és páratartalmától nagyban függ.
8. 140 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 20 percig sütjük. Sütőből kivéve kihűtjük, párosítjuk.
9. A kókusztejet forrásig melegítjük, majd az összetört csokira öntjük. Alaposan elkeverjük, majd hűtőbe tesszük néhány órára, amíg megszilárdul.
10. A macaronakat megtöltjük a csokoládés ganache-al, majd zárható dobozban, hűtőben egy éjszakát legalább pihentetjük, hogy megpuhuljanak.