Portugália ikonikus süteménye, a híres pastel de nata, ezúttal piteként. Az eredeti sütemény legbonyolultabb része mindenképpen a tészta, ezért ez a recept azon nata rajongóknak is jól jöhet, akik nem szívesen állnának neki a leveles tészta elkészítésének.

Hozzávalók /26 cm-es forma/

Tészta

  • 200g teljes kiőrlésű liszt
  • 100g hideg vaj
  • 1 ek. lenmag
  • 3 + 3-4 ek. hideg víz

 

Krém

  • 55g liszt
  • 150g kristálycukor
  • 100g nádcukor
  • 80ml + 340ml tej
  • 220ml víz
  • 8 db tojássárgája
  • 1 tk. vanília aroma
  • 1 rúd fahéj

Elkészítés

1. A lenmagot megőröljük, hozzákeverünk 3 ek. vizet, és félretesszük 5-10 percre.

2. A lisztet és a vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a lenmagos keveréket, és elkezdjük összegyúrni. Néhány ek. vízre még szükségünk lesz, hogy összeálljon, de óvatosan adagoljuk a vizet, gyúrjuk egyneművé a tésztát.

3. Fóliába csomagolva, 30 percet pihentessük a hűtőben.

4. Nyújtsuk ki a tésztát, egyengessük a formába, az alját szurkáljuk meg villával néhány helyen, és süssük 180 fokos sütőben kb. 10 percet vakon (krém nélküli elősütés, melyhez használhatunk babot, lencsét, stb..).

 

5. A krémhez a lisztet egy tálban alaposan keverjük el a 80 ml tejjel.

6. Öntsük a cukrokat és a vizet egy lábasba, tegyük bele a rúd fahéjat és közepes lángon addig forraljuk, amíg eléri a 100 fokot.

7. Közben egy másik lábasban hevítsük a 340 ml tejet éppen forráspontig, majd habverővel keverjük a lisztes részhez a vanília aromával együtt.

8. Majd az egészhez mehet a cukorszirup, és együtt kb. 10 percig folyamatosan kevergetjük annak érdekében, hogy egy kicsit lehűljön.

9. Amikor a krém már csak meleg, de nem forró, hozzáadjuk a 8 db tojássárgáját, és ismét alaposan elkeverjük.

10. Az elkészült folyékony krémet átszűrjük, és a piteformába töltjük.

11. 240 fokos sütőben addig sütjük, amíg a krém megszilárdul (de még kicsit remegős marad), a teteje pedig helyenként megbarnul. Langyosra hűtve már szeletelhető, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

 

 

pasteis de nata