Portugália ikonikus süteménye, a híres pastel de nata, ezúttal piteként. Az eredeti sütemény legbonyolultabb része mindenképpen a tészta, ezért ez a recept azon nata rajongóknak is jól jöhet, akik nem szívesen állnának neki a leveles tészta elkészítésének.
Hozzávalók /26 cm-es forma/
Tészta
- 200g teljes kiőrlésű liszt
- 100g hideg vaj
- 1 ek. lenmag
- 3 + 3-4 ek. hideg víz
Krém
- 55g liszt
- 150g kristálycukor
- 100g nádcukor
- 80ml + 340ml tej
- 220ml víz
- 8 db tojássárgája
- 1 tk. vanília aroma
- 1 rúd fahéj
Elkészítés
1. A lenmagot megőröljük, hozzákeverünk 3 ek. vizet, és félretesszük 5-10 percre.
2. A lisztet és a vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a lenmagos keveréket, és elkezdjük összegyúrni. Néhány ek. vízre még szükségünk lesz, hogy összeálljon, de óvatosan adagoljuk a vizet, gyúrjuk egyneművé a tésztát.
3. Fóliába csomagolva, 30 percet pihentessük a hűtőben.
4. Nyújtsuk ki a tésztát, egyengessük a formába, az alját szurkáljuk meg villával néhány helyen, és süssük 180 fokos sütőben kb. 10 percet vakon (krém nélküli elősütés, melyhez használhatunk babot, lencsét, stb..).
5. A krémhez a lisztet egy tálban alaposan keverjük el a 80 ml tejjel.
6. Öntsük a cukrokat és a vizet egy lábasba, tegyük bele a rúd fahéjat és közepes lángon addig forraljuk, amíg eléri a 100 fokot.
7. Közben egy másik lábasban hevítsük a 340 ml tejet éppen forráspontig, majd habverővel keverjük a lisztes részhez a vanília aromával együtt.
8. Majd az egészhez mehet a cukorszirup, és együtt kb. 10 percig folyamatosan kevergetjük annak érdekében, hogy egy kicsit lehűljön.
9. Amikor a krém már csak meleg, de nem forró, hozzáadjuk a 8 db tojássárgáját, és ismét alaposan elkeverjük.
10. Az elkészült folyékony krémet átszűrjük, és a piteformába töltjük.
11. 240 fokos sütőben addig sütjük, amíg a krém megszilárdul (de még kicsit remegős marad), a teteje pedig helyenként megbarnul. Langyosra hűtve már szeletelhető, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.