A lencsefajták között akad olyan, amely tökéletesen alkalmas rizottó készítésére, mivel nagy mennyiségű folyadékot képes felvenni, és közben a formáját is megtartja. Ez az étel nem a klasszikus értelemben vett rizottó, itt a rizs helyét teljes egészében a lencse veszi át.
Hozzávalók /4 fő/
- 200g hegyi lencse
- 2 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek.olívaolaj
- 1 ek. sűrített paradicsom
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 500ml alaplé
- 1 csipet sáfrány
- 200g koktélparadicsom
- 2 szál szárzeller
- fél csokor petrezselyem
- 50g reszelt parmezán
- só, bors
Elkészítés
1. A lencsét előzetesen 2 órára beáztatjuk, majd leöntjük róla a vizet.
2. A lilahagymát felaprítjuk, majd az olívaolajon üvegesre pároljuk, ezután hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és ezt is megpirítjuk.
3. A hagymához adjuk a sűrített paradicsomot, és kb. 1 percig együtt pirítjuk, majd mehet az egészhez a lecsepegtetett lencse.
4. A lencséhez adjuk a fehérbort, és magas lángon 2-3 percig főzzük, majd beleöntjük az alaplevet, hozzáadjuk a sáfrányt. Közepes lángon 20-30 perc alatt a lencsét puhára főzzük. Ha kevésnek érezzük a levet, akkor adhatunk még hozzá, a lényeg, hogy a lencse teljesen puha legyen.
5. A koktélparadicsomot megmossuk, és olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
6. A szárzellert apróra felkockázzuk, majd a már szinte teljesen puha lencséhez adjuk, 4-5 percig együtt főzzük.
7. A petrezselymet felaprítjuk, és a parmezánnal együtt a lencséhez adjuk. Ekkor már kapcsoljuk le a lángot azért, hogy a petrezselyem friss íze megmaradjon. Ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk.
8. Tálaljuk a karamellizált koktélparadicsommal.
TIPPEK
- Az lencse rizottóhoz nagyon jól passzol a lazac. Ha ezt készítünk hozzá, a lazacot sepenyőben süssük meg, ízesítsük sóval, színes borssal és citrommal.
- A hegyi lencsét könnyű beszerezni, bár bevallom, korábban én sem hallottam még róla.
https://www.dm.hu/dmbio-bio-hegyi-lencse-p4058172389528.html