A lencsefajták között akad olyan, amely tökéletesen alkalmas rizottó készítésére, mivel nagy mennyiségű folyadékot képes felvenni, és közben a formáját is megtartja. Ez az étel nem a klasszikus értelemben vett rizottó, itt a rizs helyét teljes egészében a lencse veszi át.

Hozzávalók /4 fő/

  • 200g hegyi lencse
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 ek.olívaolaj
  • 1 ek. sűrített paradicsom
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 500ml alaplé
  • 1 csipet sáfrány
  • 200g koktélparadicsom
  • 2 szál szárzeller
  • fél csokor petrezselyem
  • 50g reszelt parmezán
  • só, bors

Elkészítés

1. A lencsét előzetesen 2 órára beáztatjuk, majd leöntjük róla a vizet.

2. A lilahagymát felaprítjuk, majd az olívaolajon üvegesre pároljuk, ezután hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és ezt is megpirítjuk. 

3. A hagymához adjuk a sűrített paradicsomot, és kb. 1 percig együtt pirítjuk, majd mehet az egészhez a lecsepegtetett lencse. 

4. A lencséhez adjuk a fehérbort, és magas lángon 2-3 percig főzzük, majd beleöntjük az alaplevet, hozzáadjuk a sáfrányt. Közepes lángon 20-30 perc alatt a lencsét puhára főzzük. Ha kevésnek érezzük a levet, akkor adhatunk még hozzá, a lényeg, hogy a lencse teljesen puha legyen.

5. A koktélparadicsomot megmossuk, és olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

6. A szárzellert apróra felkockázzuk, majd a már szinte teljesen puha lencséhez adjuk, 4-5 percig együtt főzzük.

7. A petrezselymet felaprítjuk, és a parmezánnal együtt a lencséhez adjuk. Ekkor már kapcsoljuk le a lángot azért, hogy a petrezselyem friss íze megmaradjon. Ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk.

8. Tálaljuk a karamellizált koktélparadicsommal.

TIPPEK
  • Az lencse rizottóhoz nagyon jól passzol a lazac. Ha ezt készítünk hozzá, a lazacot sepenyőben süssük meg, ízesítsük sóval, színes borssal és citrommal.
  • A hegyi lencsét könnyű beszerezni, bár bevallom, korábban én sem hallottam még róla.

https://www.dm.hu/dmbio-bio-hegyi-lencse-p4058172389528.html