A párizsi városnézések melengető vacsorája volt ez a leves (részben azért mert az egyik legolcsóbb választás volt az étlapokon, részben mert a korhelyleves után ez a második kedvencem). Elkészíteni borzasztóan egyszerű, egy titka van: a hagymának tökéletesre kell karamellizálódnia, ehhez pedig idő kell. Ha ezt az egy szabályt betartjuk, garantált a siker.
Hozzávalók /kb. 6 adag/
- 600 g vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 g vaj
- 1.5 dl száraz fehérbor
- 1 l alaplé (mivel a leves egyik fő ízét ez adja, leveskockával nem lesz az igazi)
- 2 ág friss kakukkfű
- só, bors, szerecsendió
- feltét: kenyér vagy bagett, Gruyere vagy Appenzeller sajt (ezek hiányában természetesen sima reszelt sajt is megfelel)
Elkészítés
1. A vajat egy lábasban aranybarnára pirítjuk. Közben a félbevágott hagymákat vékonyra felszeleteljük.
2. A hagymát a vajhoz adjuk, kicsit megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és ezzel is néhány percig pirítjuk. Ezután a lángot takarékra vesszük, és kb. 1.5 órán keresztül lefedve, de időnként megkeverve karamellizáljuk a hagymát.
3. Amikor a hagyma már szinte lekvár sűrűségű, felöntjük a borral, és nagy lángon néhány perc alatt elforraljuk az alkoholt.
4. Hozzáöntjük az alaplevet, ízesítjük a fűszerekkel: kakukkfű, bors, pici szerecsendió, ízlés szerint só.
5. Összerforraljuk, majd további 10-15 percig főzzük.
6. A kenyérszeleteket vajjal bőségesen megkenjük, megszórjuk a reszelt sajttal és sütőben megpirítjuk.