A párizsi városnézések melengető vacsorája volt ez a leves (részben azért mert az egyik legolcsóbb választás volt az étlapokon, részben mert a korhelyleves után ez a második kedvencem). Elkészíteni borzasztóan egyszerű, egy titka van: a hagymának tökéletesre kell karamellizálódnia, ehhez pedig idő kell. Ha ezt az egy szabályt betartjuk, garantált a siker.

Hozzávalók /kb. 6 adag/

 

  • 600 g vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 100 g vaj
  • 1.5 dl száraz fehérbor
  • 1 l alaplé (mivel a leves egyik fő ízét ez adja, leveskockával nem lesz az igazi)
  • 2 ág friss kakukkfű
  • só, bors, szerecsendió

  • feltét: kenyér vagy bagett, Gruyere vagy Appenzeller sajt (ezek hiányában természetesen sima reszelt sajt is megfelel)

Elkészítés

1. A vajat egy lábasban aranybarnára pirítjuk. Közben a félbevágott hagymákat vékonyra felszeleteljük.

2. A hagymát a vajhoz adjuk, kicsit megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és ezzel is néhány percig pirítjuk. Ezután a lángot takarékra vesszük, és  kb. 1.5 órán keresztül lefedve, de időnként megkeverve karamellizáljuk a hagymát.

3. Amikor a hagyma már szinte lekvár sűrűségű, felöntjük a borral, és nagy lángon néhány perc alatt elforraljuk az alkoholt.  

4. Hozzáöntjük az alaplevet, ízesítjük a fűszerekkel: kakukkfű, bors, pici szerecsendió, ízlés szerint só.

5. Összerforraljuk, majd további 10-15 percig főzzük.

6. A kenyérszeleteket vajjal bőségesen megkenjük, megszórjuk a reszelt sajttal és sütőben megpirítjuk.

francia hagymalves