A rikotta az olasz konyha egyik közkedvelt, széles körben alkalmazott alapanyaga, mely a sajt készítésekor megmaradt savóból készül. Nem túl markáns íze teszi lehetővé az előételektől a desszertekig történő felhasználását. Bár sok boltban már kapható, a házilag készült változat mind ízben, mind állagban messze felülmúlja dobozos társáét, arról nem is beszélve, hogy sokkal gazdaságosabb is. A rikotta elkészítéséhez Olaszország déli részein juh- vagy kecsketejet is használnak, de tehéntejből is tökéletes rikottát készíthetünk.
Hozzávalók /kb. 700-800g-hoz/
- 2 liter 3,5%-os tej
- 2 g citromsav
- ¼ tk. só
Elkészítés
1. Minden hozzávalót keverjünk el egy lábasban (olyat válasszunk, amiben a tej nem ég le), és kezdjük el forralni. Folyamatosan kevergessük, amíg a tej a 90 fokot eléri.
2. Ha a savótól elváló massza összeáll egy gomboccá, vegyük le a tűzről a lábast, és pihentessük 15 percet.
3. Egy szűrőt béleljünk ki 2 rétegben egy vékony anyaggal (sajtkendő, pelenka, stb..), öntsük bele a tejet, és hagyjuk csöpögni legalább 1 órát. Ha kicsit sűrűbb állagra van szükségünk, tovább is hagyhatjuk a szűrőben.
Az elkészült rikotta hűtőben kb. 1 hétig eláll.
Recept forrása: